Pont d'Armentera

Pont d'Armentera

Es troba situat a l’interior de l’Alt Camp, prop de la Conca de Barberà i a la dreta del riu Gaià. La vila del Pont d’Armentera és el cap de municipi, que comprèn també el despoblat i antic castell de Selmella del segle X, declarat Bé d’Interès Cultural. 

El Pont d’Armentera atrapa el visitant amb els detalls del seu nucli històric i les seves tradicions. Conserva encara nombrosos testimonis del passat de vila fortificada, com s’evidencia en l’estructura dels carrers. L’església parroquial de Santa Magdalena, s’alça al mig del nucli antic.

El Pont d’Armentera va ser edificat damunt les ruïnes romanes, a uns 4km al nord de l'actual vial, on es creu que arrencava l’aqüeducte romà que duia les aigües del Gaià fins a Tarragona. 

Pel que fa a les tradicions, la festa major (22 de juliol) data del segle XIV i inclou al programa l’antiga i encara concorreguda processó del pa beneït.

Un altre factor que sens dubte confereix personalitat al municipi és tot allò que té a veure amb el paisatge del riu Gaià, un ecosistema de gran valor que compta amb interessants espècies vegetals, peixos i mamífers aquàtics. El passeig a l’ombra de les arbredes seguint el curs del riu és molt recomanable.


PASSEJADES I ALTRES ITINERARIS

+INFO: http://elpontdarmentera.com/wp/cultura/rutes/

PONT D'ARMENTERA– COLLET ROIG: Del Gaià al Serrat del Pau Ferrer

Recorregut circular de quasi 8 quilòmetres remuntant el riu Gaià fins al mas de l’Espluga. Descobrirem indrets tan sorprenents com el rec, l’aqüeducte de la rasa del Pendot, les rescloses o l’antiga central hidroelèctrica. Els passos equipats en una barreja de concentració i equilibri o el pi proper a l’Espluga, que de ben segur us deixaran bocabadats, són algunes de les particularitats de l’itinerari que discorre entre el curs fluvial i el Serrat del Pau Ferrer. Voltar les feréstegues Roques d’Esplugues, superar la vermellor del Collet Roig, creuar la rasa del Pendot atapeïda de vegetació i enfilar un tram obac són les properes peces del trencaclosques del recorregut. Des d’aquest indret i seguint el camí vell del Pont a Selmella, amb la blavor de fons del Mediterrani, només resta davallar fins al Pont per completar la ruta. +INFO: www.elpontdarmentera.com

CAMÍ DE LES TERRES DEL GAIÀ

Amb el nom de camí de les Terres del Riu Gaià s’ha creat un itinerari senderístic que ressegueix el curs del riu Gaià, des del seu naixement a les fonts de les Canelles a Santa Coloma de Queralt fins a la seva desembocadura a la Mediterrània a la platja de Tamarit. És un recorregut d'aproximadament 65 quilòmetres que ens permet atansar-nos a la riquesa històrica, patrimonial, natural, cultural, etc que s’escampa per cada racó de la vall del riu Gaià i comprèn les comarques de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès.

El camí de les Terres del Gaià, desprès de Vila-rodona, es divideix en dos, un tram passa per Renau i un altre per Salomó. Al Catllar es tornen a unir fins a la Mediterrània.

Atenció: Cal consultar previament si és transitable aquest itinerari.


 

 
dsc07012pontdarmentera_cescoladelpontdarmentera.jpg