Orígens i història

Orígens i història

Els Consells Comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, l’any 1989 van iniciar la col•laboració institucional per a la promoció de La Ruta del Cister, per aprofitar l’atractiu cultural i turístic que ofereixen el tres monestirs cistercencs de la Catalunya Nova i els 65 municipis de les tres comarques. Aquesta col•laboració es concreta amb la creació de La Ruta del Cister.

L’any 1996 el Centre Excursionista la Xiruca Foradada crea el sender Pels camins dels monestirs. L’any 1998 els tres Consells Comarcals s’interessen en el recorregut, el senyalitzen amb pals de senyalització rural i l’incorporen dins la promoció de La Ruta del Cister, com a nou producte turístic de senderisme que l'anomenen GR®175, La Ruta del Cister. El 1999 el recorregut és homologat com a sender de gran recorregut amb el número 175, reconegut dins l’àmbit de la FEDME i de la Era (European Ramblers Association).

L’any 2007, el Centre Excursionista la Xiruca Foradada, entitat cuidadora del sender i qui fa el manteniment de la senyalització horitzontal, presenta una millora de la senyalització vertical que respon als canvis que s’han anat produint durant aquests deu anys d’ençà de la seva creació al llarg de la ruta: asfaltat, infraestructures viàries, parcs eòlics, ampliació de camins carreters, urbanitzacions, etc.

Els anys 2008 i 2009, els consells comarcals duen a terme una nova reforma de tota la senyalització vertical en resposta a aquesta petició, i s’instal·len passeres, baranes, en els punt més conflictius i uns ecocomptadors per al recompte dels usuaris. 

En el tram en què el GR®175, La Ruta del Cister transcorre pel Paratge Natural de Poblet, aquest en regula el seu ús públic i la senyalització, entre d’altres, ja que n’exerceix les competències. És voluntat del Paratge Natural de Poblet col•laborar amb La Ruta del Cister en tot el que estigui al seu abast, especialment quan el sender entra dins l’espai natural de protecció especial.

A finals de l’any 2009 es crea el Carnet 6T amb la participació i col·laboració de diferents establiments turístics del territori amb l’objectiu de dinamitzar el territori i promocionar el sender com un producte turístic de senderisme a La Ruta del Cister.

L’any 2010 es crea la Comissió del GR®175 La Ruta del Cister com un òrgan de participació pública i privada que té com a objectiu principal convertir el GR175 La Ruta del Cister en un producte turístic conegut i reconegut, liderat i coordinat per l’òrgan gestor de La Ruta del Cister.

La Comissió del GR®175 està integrada per:

- un representant/tècnic del Consell Comarcal de l’Alt Camp

- un representant/tècnic del Consell Comarcal de la Conca de Barberà

- un representant/tècnic del Consell Comarcal de l’Urgell

- un representant del Centre Excursionista de la Xiruca Foradada

-  un representant del Paratge Natural de Poblet

L'any 2018 el Consell Comarcal de la Conca de Barberà senyalitza una nova variant (GRÒ175-6) per fer a peu o en BTT, entre el monestir de Poblet i el de Vallbona amb l'objectiu de donar més serveis als senderistes i cicloturistes. 

La variant GR®175-6 comença a tocar del Mas d’en Llord, passa per Blancafort i Solivella i enllaça de nou amb la ruta principal prop del Santuari del Tallat. En total té una longitud d'uns 12,4 quilòmetres, per camins amples que no presenten cap dificultat específica i apta per a tota mena de caminants, ciclistes, cavalls. El paisatge és eminentment agrícola amb conreus de secà, cereals, vinya, ametllers i oliveres, amb algunes zones de bosc d’alzines i pins. A Solivella segueix l’antic camí Ral que unia la Plana de l’Urgell amb el Camp de Tarragona i a l’Edat Mitjana fou un dels més concorreguts i importants de Catalunya; i continua per la carena del Tallat de d'on es gaudeix d’una esplèndida panoràmica de la Conca de Barberà.

La variant GR®175-6 coincideix en trams d’altres rutes senyalitzades pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà com ara El camí rural de Barberà de la Conca al Santuari del Tallat, amb la Ruta de BTT de Blancafort al Santuari del Tallat i amb el tram del GRÒ171 de Forès a Vimbodí per Senan. 

L'any 2019 es canvia el nom per "itinerari de La Ruta del Cister GR®175" per facilitar la promoció, identificar més ràpidament com un producte de senderisme/BTT i orientar més concretament cap a allò que vol fer el turista/visita en el territori Cister.

L’any 2020 es presenta el Carnet 6T amb una oferta d’establiments vinculada, serveis específics que responen a les necessitats dels practicants de senderisme i de BTT, i nou disseny amb l’objectiu d’oferir una bona estada i, per tant, millorar l’experiència turística dels senderistes i cicloturistes.

Anualment, els consells comarcals fan una diagnosi sobre l’estat de la senyalització vertical que s’inclou en el pressupost anual de La Ruta del Cister.

El traçat de l'itinerari de La Ruta del Cister GR®175 uneix els 3 monestirs cistercencs de les nostres comarques (Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges) i travessa els municipis de: Aiguamúrcia (monestir de Santes Creus), Pla de Santa Maria, Figuerola del Camp, Montblanc (Prenafeta), l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet (el monestir de Poblet), Blancafort, Solivella, Vallbona de les Monges, Rocallaura, Passanant i Belltall, Forès, Rocafort de Queralt, Sarral (Montbrió de la Marca), Cabra del Camp i el Pont d’Armentera.

 

 

 

 

 

 

pujada_baixada_a_sant_joan_direccio_montblanc.jpeg
cister_logo_2018_comarques.jpg
logo_xiruca_petit1.jpg
logo_paratge_natural_de_poblet_petit1.jpg
gr.jpg