5 dies per la nova variant a peu

5 dies per la nova variant a peu

L’itinerari de La Ruta del Cister segueix el traçat del GR®175 i és una travessa circular que permet començar i finalitzar en qualsevol lloc i també es pot fer en ambdós sentits de la marxa indistintament. Transcorre les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell i és l’únic recorregut que enllaça entre sí els tres monestirs cistercencs de Santes Creus, Poblet i Vallbona.

Et proposem 5 dies per la nova variant i descobrir nous paisatges que envolten els monestirs, agrícoles, humanitzats i agrestes; gaudir de la tranquil·litat, visitar més poblets petits i conèixer més cultures i maneres de fer diferents.

Caminarem per camps de vinya, ametllers, cereals i oliveres, per l’antic camí Ral de Tarragona a Lleida, per espais protegits com el Paratge Natural de Poblet, les muntanyes de Prades i el Tossal Gros de Miramar; i per serres divisòries com la serra del Tallat i la serra de Comaverd amb el punt més alt de tot el recorregut, el Cogulló ( 881 m.).

Una proposta pels que ja heu fet La Ruta i voleu descobrir nous paisatges, o bé, pels que busqueu alternatives. Tots els establiments estan situats al pas del recorregut. La longitud total de la ruta és de 112 km aproximadament (7 km més que el traçat principal) i amb una distància mitjana diària 22,5 km. Aquest itinerari és recomanable per a persones acostumades a fer travesses de varis dies.

** La descripció de l'itinerari està extret de les Rutes del Palau Robert de la ©Generalitat de Catalunya. + INFO: palaurobert@gencat.cat | http://palaurobert.gencat.cat

 

DIA 1: MONTBLANC - BLANCAFORT

  • Distància total: 25,170 km
  • Desnivell acumulat: +772m / -689m
  • Altitud màxima: 710 m
  • Altitud mínima: 341 m
  • Temps aprox.: 6h 30'
  • Dificultat física: Moderada (*) Exigència física segons mètode SENDIF
  • Punts d'aigua: Montblanc, parc Garber (Les Masies), al monestir de Poblet, a l'Espluga de Francolí i Blancafort

0,00 km . Pl. Major de Montblanc. Sortim de la plaça Major pels carrers de la Font Major i de Sant Marçal. Voregem l’església de Sant Marçal per la dreta o per l’esquerra i travessem la muralla passant pel portal de Sant Marçal.  Seguim per l’avinguda del Dr. Folch fins a l’encreuament del carrer de Joan Amades que segueix a la dreta. Agafem el carrer i sortim del  nucli urbà travessant la rasa del Mas del Bulló. Pugem entre camps d’oliveres i ametllers a tocar del mas de Gorrines fins a una gran esplanada, cruïlla de camins.

1,85 km, 31 min. Cruïlla, bosc de Gorrines. Continuem pel bosc de Gorrines i deixem a l'esquerra el camí del Targa. Pugem per un corriol que s'enfila dret amunt. Arribem al trencall d’accés a l’ermita de Sant Joan. Per anar a l'ermita agafem el corriol a l’esquerra. Passem per la campana que destaca pel seu so característic.

3,50 km (691 m), 1 h i 15 min. Ermita de Sant Joan de la Muntanya. Després de visitar l'ermita, continuem el nostre recorregut i baixem fins a l'encreuament. Unes escales esculpides a la roca roja ens portaran a un petit corriol. El camí baixa, puja i torna a davallar per fer cap a una pista. Continuem per la pista a l'esquerra.


Ermita de Sant Joan de la Muntanya. Va ser construïda dins d'un penyal, en un indret de gran bellesa. Al s. XV, hi visqué com a ermitana durant setze anys la princesa na Elionor d'Urgell (cova de Nialó, a 10 min), fins que morí, víctima de la pesta, i  fou enterrada al monestir de Poblet. D'alt de l'ermita hi trobem el mirador (702 m) des d'on s'albira tota la Conca de Barberà, les serres que l’envolten i, en dies clars, Montserrat i fins i tot els Pirineus i el mar. Aquesta roca és coneguda com a roca de la Foguerada,  ja que, antigament, la nit de Sant Joan, s’hi encenia una foguera que era el senyal per encendre les altres fogueres de la Conca de Barberà. +INFO: wwwmontblancnmedieval.cat


6,15 km, 1 h 50 min. Cruïlla. Arribem a la pista de l'ermita de la Santíssima Trinitat (a 100 m a la dreta). L'ermnita esta oberta tots els diumenges de 10h a 19h (aprox) per a usuaris i orants, dinars i festes, caminants i pelegrins. Servei d'acollida al visitant, records i begudes, amb opció de lloguer de taules i fogons per pícnic. (Reserves al +34 616 799 913). Continuem recte i pugem per remuntar un coll. Entrem dins de l'espai protegit del Paratge Natural de Poblet.

7,10 km (684 m), 2 h i 12 min. Coll de la Bena. Baixem fort per dins del bosc. El camí ens du a la pista d'accés a la masia del Simó i a la masia Font de l'Oca. Girem a l'esquerra.

8,90 km, 2 h i 38 min. Les Masies de Poblet. Aquí hi trobem dos allotjaments especialitzats. Sortim a la carretera TV-7007 de l'Espluga de Francolí a Poblet, on es retroba la variant en BTT de la ruta. Continuem per l'esquerra seguint per la carretera. Una mica més endavant, a mà esquerra, hi ha un punt  d'informació del Paratge Natural de Poblet i les fonts de l'Abat Siscar de magnesi i ferro.

10,25 km, 3 h. Plaça d'entrada al recinte del monestir de Poblet. Un cop aquí podem tornar a les Masies o bé continuar fins a l'Espluga de Francolí. Es recomana la visita al monestir, assistir  a les vespres (pregàries cantades) i fer un tast de vins i productes locals a l'agrobotiga Fet a la Conca.


El monestir de Poblet (Vimbodí i Poblet) és un impressionant conjunt arquitectònic que es troba entre els monestirs més grans d’Europa. Declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, alberga una important comunitat monàstica que manté viva l’espiritualitat de l’indret. Avui compta amb un nou Centre de Visitants i nou recorregut expositiu del Museu, són dos nous equipaments que permeten ubicar Poblet en el context de la seva creació, recórrer la seva història i oferir una lectura renovada del sentit de la vida monàstica al segle XXI. +INFO: www.poblet.cat


Sortim de la plaça del monestir de Poblet i prenem la carretera TV-2002 en direcció  cap a Vimbodí. Al cap d'uns metres, tombem a la dreta per la TV-7001 en direcció a l'Espluga de Francolí. Quan la carretera gira, deixem l'asfalt per prendre un camí de la dreta que voreja la muralla del monestir.

12,08 km, 3 h i 25 min. Cruïlla Carretera TV-7007. Sortim a la carretera i girem a l'esquerra. Continuem per la carretera i entrem a l'Espluga de Francolí.

14,56 km, 3h i 45 min. L'Espluga de Francolí. Podem entrar pels carrers de dins el poble (comerços, bars, restauració, farmàcia, CAP, allotjaments...) o bé per l'avinguda de Catalunya passant per davant les coves. Creuem el pont del riu Francolí  i després del celler modernista travessem la línia de tren per sota (es deixa l'accés a l'estació a mà esquerra) i pugem per un camí a la dreta. Al costat d'un restaurant, creuem la carretera N-240 (atenció al trànsit) per continuar per la carretera TV-3636 en direcció a Blancafort.

Després d'una rotonda, davant del cementiri municipal, prenem un camí que discorre pel costat oest de la carretera, que queda a la dreta. La pista s'ajunta de nou a la carretera i travessem l'autopista AP-2 per un pont. Immediatament després del pont, deixem la carretera i girem bruscament a la dreta resseguint l'autopista. Més endavant, el camí gira i se separa de l'autopista.

19,00 km, 4h 45 min. Carretera TV-3636. Creuem la carretera  i  continuem per l'altra banda. L'itinerari, fins ara planer, comença a remuntar els suaus aiguavessos meridionals de la serra del Tallat. Cal seguir per la pista principal.

22,57 km, 5h i 45 min. Cruïlla dels camins dels masos de Llord i de Sala (∞ GR®175-6). Aquí deixarem el traçat principal i agafarem la variant 6 en direcció a Blancafort (a 2,6 km) i Solivella (6,6 km).

25,17 km, 6h i 30 min. Blancafort. Fi de l’etapa.


DIA 2: BLANCAFORT - ROCALLAURA

  • Distància total: 24,670 km.
  • Desnivell acumulat: +650m / -431m
  • Altitud màxima: 758 m
  • Altitud mínima: 428 m
  • Temps aprox.: 6 h 15 min.
  • Dificultat: Exigent (*) Exigència física segons mètode SENDIF
  • Punts d'aigua: Blancafort, Solivella, Montblanquet, Vallbona de les Monges i Rocallaura.

0,00 km. Pl. dels Arbres de Blancafort. Sortim de Blancafort passant per davant de la cooperativa i tot seguit en direcció al cementiri.

3,59 km, 1h. Pl. Vella de Solivella. A Solivella trobem diferents comerços, bars, restaurants i altres serveis. Entrem al poble pel carrer Major i enfilem en direcció al castell dels Llorac, un dels principals recursos turístics de Solivella, situat en un dels punts més elevats del municipi, són les restes de l’antic castell palau de la família Llorac.

4,03 km, 1h 5 min. Camí del Tallat. Sortim de Solivella pel camí del Tallat, l’antic camí ral que unia la Plana de l’Urgell amb el Camp de Tarragona. A L’Edat Mitja va ser un dels camins més concorreguts i importants de Catalunya. Més tard, fou transitat com a recurs bàsic del fenomen dels bandolers. Al segle passat el camí passà a anomenar-se carrerada degut a l’ús que se’n feia, exclusivament per al pas del bestiar.  

A pocs metres  de la Creu del Calvari deixem un camí a mà esquerra i seguim recte. Travessem la rasa de les Comes i més endavant deixem a l’esquerra el camí de les Garses i, més amunt, a la dreta, el camí del Colmellar del Ferrer. Mentre, gaudim d’un magnífic paisatge de terrasses de conreu suportades per murs de pedra seca.

7,15 km, 1h 30 min. Cruïlla, camí de les Garses. Seguim recte amunt direcció al santuari del Tallat. Enllaç amb la Ruta de BTT Blancafort-Tallat. A uns 500 metres més amunt, en un tomb tancat, podem anar pel sender de la dreta o bé pel camí principal de l’esquerra que voreja l’Hostal del Tallat (711 m). L’hostal, ara enrunat, es troba situat a la cruïlla de camins a d’alt de tot de la carena, al terme de Vallbona de les Monges.  Si voregem l’hostal arribem a una cruïlla. Nosaltres continuem pel camí Ral, el primer camí a l’esquerra (connexió amb el GR171 direcció a Forès). Si agafem el sender de l’esquerra farem cap al camí Ral, i girem a l’esquerra. Continuem per la carena del Tallat des d'on es gaudeix d’una esplèndida panoràmica de la Conca de Barberà. 

9,29 km, 2h. Cruïlla, enllaç amb el camí principal de l’itinerari de La Ruta del Cister, GR175. Seguim recte.

9,91km, 2h i 10 min. Cruïlla. Deixem la pista ampla i girem a l'esquerra per prendre'n una de més estreta que discorre entre el tossal Gros i el turó del santuari del Tallat. Es deixen dos trencalls a l'esquerra.

10,43 km, 2 h i 20 min. Bifurcació al santuari del Tallat. Prenem el camí de la dreta per pujar al santuari del Tallat. En acabat, es tornarà a aquest punt. Després de deixar dues desviacions a la dreta i una a l'esquerra, arribem a  una pista asfaltada que, per la dreta, puja fins al santuari.

Reprenem el recorregut. Seguim pel camí del Tallat en direcció a Montblanquet. No ens desviem de la pista principal.

12,42 km (628 m), 3 h i 05 min. Montblanquet. Dins del poble trobarem un punt de segellat obert per al carnet 6T. Seguim a la dreta per la carretera asfaltada en direcció als Omells de na Gaia. Després d'un revolt, deixem la carretera i prenem a la dreta el camí de Vallbona. Seguim pel camí principal deixant un trencall a l'esquerra i tres a la dreta.

14,59 km, 3 h i 35 min. Cruïlla. Girem a la dreta. Més endavant, sortim al camí Vell de les Borges Blanques, asfaltat, seguim per la pista cap a l'esquerra i tombem a la dreta per un camí que després baixa suaument. Aviat començarem a albirar Vallbona de les Monges. El camí empitjora i baixa fent ziga-zagues fins al poble. Entrem resseguint el carrer de la muralla i, després, girem pel carrer Major.

17,83 km (479 m), 4 h i 30 min. Plaça del monestir de Vallbona de les Monges. Fi de l’etapa. Es recomana fer la visita al monestir, assistir a les vespres (pregàries cantades), passejar pels carres i places, visitar els antics rentadors, l'espai museístic del cinema, l'espai Montesquiu,.. +INFO: www.viuvallbona.cat


El monestir de Vallbona és un espai  únic on el pas de les hores es comparteix amb la comunitat religiosa femenina. Amb vuit-cents anys de presència monàstica ininterrompuda, és el tresor més desconegut i sorprenent de La Ruta del Cister. Declarat monument historicoartístic l'any 1931, aquest monestir és l' únic monestir femení de La Ruta del Cister.  Aquest monument es caracteritza per haver ingressat moltes abadesses d'una alta categoria social, moltes d'elles procedents de la noblesa. És repòs de les despulles de la reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I el Conqueridor i llur filla, Sança d'Aragó. +INFO:  www.monestirvallbona.cat


Sortim de la plaça del monestir pel carrer Major, girem a la dreta pel carreró de la Costereta, per agafar a la dreta el carrer del Tallat i sortim a la carretera de Rocallaura, ja al capdamunt del poble. Es continua recte i cent metres després, deixem la carretera i agafem un camí a l'esquerra que neix entre dues cases. Passem pel darrere del raval del Tallat i prenem un corriol que s'enfila costa amunt fins a desembocar a un camí més ample que s'endinsa al bosc.

19,76 km (591 m), 5h. Coll de l'Olla. Cruïlla. El camí esdevé un corriol que voreja un camp d'ametllers. Atenció: 350 m després del coll es fa un gir brusc a la dreta per remuntar el vessant fins a la carena, on es torna a girar cap al sud. Arribem a una pista i continuem remuntant suaument la carena en direcció al turó de l'Isidre, que romandrà a mà esquerra i des d'on hi ha bones vistes al nord, sobre l'Urgell, i al sud, sobre la Conca de Barberà. Unes quantes hectàrees d’aquest entorn van resultar afectades per un incendi.

Al coll de l'Olla hi trobem a pocs metres del traçat un observatori d'artilleria inacabat de la Ruta L2, línia de defensa republicana que s’estenia des de la Seu d’Urgell fins a Tarragona i pretenia contenir l’avenç de les tropes franquistes durant la Guerra Civil Espanyola. La construcció de la L2 es va efectuar l’estiu del 1938 i la van dur a terme els presoners del batalló disciplinari de Vallbona, majoritàriament militars de l’exèrcit franquista d’origen gallec, capturats a la batalla de Terol. Estaven reclosos al monestir de Sta. Maria de Vallbona. +INFO: www.viuvallbona.cat

24,15 km (695 m), 6 h i 10 min. Cruïlla de camins: continuem en direcció cap al poble de Rocallaura. Si girem a l'esquerra anem al balneari, on es troba un dels allotjaments especialitzats.

24,67 km (632 m), 6 h i 15 min. Pl. Major de Rocallaura.  Fi de l’etapa. 


L’aigua de Rocallaura és una aigua embotellada altament recomanada per facilitar l'eliminació de les "pedres" i les "arenilles" tant del ronyó com de les vies urinàries, l'eliminació d’urea de la sang i l'alleujament de la psoriasi o artritis reumàtica. Hipòcrates deia: "Que el teu aliment sigui la teva medicina", i a Rocallaura pots seguir el seu lema al peu de la lletra.+INFO: www.aiguaderocallaura.com



DIA 3: ROCALLAURA - ROCAFORT DE QUERALT

  • Distància total: 13,82 km
  • Desnivell acumulat: +3134 m / -388 m
  • Altitud màxima: 864 m
  • Altitud mínima: 548 m
  • Temps aprox.: 3h i 45'
  • Dificultat: Moderat (*) Exigència física segons mètode SENDIF
  • Punts d'aigua: Rocallaura, Belltall, Forès i Rocafort de Queralt.

0,00 Km. Pl. Major de Rocallaura. Sortim de Rocallaura pel camí de Belltall, que segueix la riera la Sirolla.

2,61 km (677 m), 55 min. Cruïlla. Deixem el camí del fons de la vall i travessem la riera per pujar a Belltall. Arribem just davant de l’Hostal Cal Feliuet. Atenció perquè creuem la carretera C14.

3,92 km (774 m), 1h i 20 min. Plaça de l'Església de Sant Pere Apòstol de Belltall. Prenem el carrer de Dalt i pugem unes escales i caminem uns metres paral·lelament a la carretera C-14. A uns 250 m de la sortida, prenem a mà esquerra la pista en direcció a Forès. Arribem a una altra pista asfaltada que ve per la dreta. Continuem recte i  pugem suaument, deixant a banda i banda diferents trencalls del parc eòlic. Al km 5,86 deixem el GR®171. 


L’all de Belltall, referència indiscutible de la Conca de Barberà, és un all de grill vermell de cabeça petita conreat en secà, a una alçada entre 700 i 800 metres. Aquestes condicions li donen una textura molt fina, un gust coent i saborós; a més té un alt poder de conservació, ja que els alls aguanten d’una collita a l’altra. A partir de finals de juny es pot veure en moltes entrades de les cases de Belltall com enforquen els alls amb sègol. I el primer dissabte de cada agost se celebra la Festa de l’All de Belltall. + INFO: www.passanantibelltall.cat


7,11 km (849 m), 2 h i 10 min. Cruïlla. Deixem l'asfalt i continuem baixant pel corriol de la dreta vorejant el turó de les Forques. Atenció: corriol en mal estat. Arribem a la carretera T-222, i girem a l'esquerra.

8,26 km (792 m), 2 h i 25 min. Pla de la Bassa, Forès. Passem pel costat de la bassa del Pla, que queda a l'esquerra.  Som al barri de Ca l'Agustí, als afores de Forès, que queda enlairat sobre el pla. Pugem al poble per la banda nord i baixem per l’est. Cal veure els bigarrats carrers del nucli, el mirador de la Conca, amb superbes vistes de l’entorn i l’església romànica de Sant Miquel.  Al refugi trobem el punt de segellat obert del Carnet 6T.


Forès és conegut com el mirador de la Conca de Barberà per la seva situació privilegiada amb una esplèndida vista de tota la comarca i de bona part de la comarca veïna, la Segarra. "Forès, Poesia i Música" és un punt de trobada per a poetes i músics del territori català. Se celebra el prmer cap de setmana de juliol. +INFO: www.fores.cat


9,61 km (815 m), 2 h i 45 min. Creu de Rocafort. Bifurcació i creu de terme. Deixem el GR®171-1 que se'n va a l'esquerra; i continuem recte. A 520 m d'aquí, trobem una altra bifurcació. Continuem per l'esquerra. Més endavant arribem a una cruïlla, deixem l'asfalt i prenem el camí de Rocafort. La pista baixa fort. Continuem seguint els senyals i  deixem a banda i banda diferents trencalls.

11,66 km (677 m), 3 h i 18 min. Cruïlla, coll del Torrefaves. Continuem per l'esquerra. 

13,45 km, 3 h i 38 min. Rentadors i font de Baix. Just creuar la rasa de les Carduelles, arribem a aquest petit espai molt agradable equipat amb taules i bancs. La font de Baix recull l’aigua de la rasa de Cabestany que antigament abastia els habitants de Rocafort de Queralt. És interessant la pica, que recull l'aigua i que devia ser segurament un antic abeurador de bestiar. Un rètol ens indica que l’aigua no té garantia sanitària. Continuem per la pista que puja fins a la carretera T-230, que creua per accedir a Rocafort. Entrem a la població pel carrer de Sant Antoni, deixem l'Ajuntament a mà dreta i arribem a la plaça de l'Església.

13,82 km (562 m), 3 h i 45 min. Plaça de l'Església de Rocafort de Queralt. Final d’aquesta etapa. Es recomana passejar pel nucli vell, on cal veure els portals i els carrers estrets, les restes de l’antic clos murallat, el castell, cal Claret d'arquitectura colonial cubana i el celler modernista de la Cooperativa. Caminant pel carrer del Doctor Barrera sentim una olor especial! Espècies Corbella és el darrer testimoni del que va ser una de les capitals de les espècies al país, Rocafort de Queralt. Al voltant del segle XX i durant la temporada del safrà, diferents famílies cultivaven i comercialitzaven safrà. Avui Especies Corbella manté la tradició de l'elaboració artesana. El primer diumenge d'agost se celebra la festa Terra de Cava. + INFO: http://www.rocafort.altanet.org/

→ Aquesta etapa es pot allargar fins a Vallverd de Queralt on hi ha un allotjament especialitzat. Està  fora del traçat principal, a 3,5 km de Rocafort de Queralt, i cal seguir  els senyals de l'itinerari saludable del riu de Vallverd de color blau. L'endemà, per anar directament a Montbrió de la Marca i enllaçar amb el camí principal, cal agafar el camí de Rocafort de Queralt fins  al mas de l'Arassa (0,700 km, 15 minuts) on girem a l'esquerra per continuar pel camí de Vallverd a Montbrió de la Marca. Hi ha una distància de 3,2 km.

DIA 4: ROCAFORT DE QUERALT - SANTES CREUS

  • Distància total: 23,700 km.
  • Desnivell acumulat: +548m / -803m
  • Altitud màxima: 870 m.
  • Altitud mínima: 307 m.
  • Temps aprox.: 6h - 6h 30'
  • Dificultat: Exigent. (*) Exigència física segons mètode SENDIF
  • Punts d'aigua: Rocafort de Queralt, Vallverd (en cas d’allotjar-se en aquesta població), Montbrió de la Marca, Pont d’Armentera i Santes Creus.

0,00 km. Plaça de l'Església de Rocafort de Queralt. Sortim de la població travessant la carretera C-241, que ve de Santa Coloma de Queralti continuem per la pista que surt davant del restaurant Mircla que baixa fort cap a la rasa de Coma d'Heures. Creuem el torrent i remuntem. Uns metres més endavant travessem a una pista i continuem pel sender del davant ascendint. Seguim pujant per una pista que fins a una cruïlla. A partir d'ara baixem fins arribar a una altra pista. La pista va tombant, deixem una desviació a l'esquerra i fem cap a la carretera TV2333. Seguim en direcció a Montbrió. 150 m després, la deixem i pugem al poble pel camí que surt a l'esquerra.

2,55 km (608 m), 37 min. Montbrió de la Marca. Dins el poble trobem un punt de segellatge obert dins del portal on hi ha una font. L'itinerari continua pel costat d'una zona d'esbarjo i prenem el camí que surt a la dreta de l'esplanada. El camí fa una ziga-zaga, passem per sota de la masia de les Pallisses i girem per creuar el pla del Pallissó. Comencem a pujar cap a la serra de Comaverd. La pista és molt ampla i de bon ferm.


Montbrió de la Marca és un petit nucli de població agregat del municipi de Sarral juntament amb Vallverd. Es formà al redós del castell que va ser de l'Orde dels Templers, dins la comanda de Barberà. A l'extinció d'aquest Orde, passà als Hospitalers. Avui només en queden les restes. Montbrió celebra cada primer cap de setmana d'agost la festa Maridatge de vins i caves amb patés. A les entrades de les cases de Montbrió es pot degustar els diferents tipus de patés maridats amb els vins i caves de la DO Conca de Barberà que els enòlegs han escollit. A la festa no hi falta música en directe i molta animació. + INFO: www.viusarral.cat


6,32 km (878 m), 1 h 50 min. Coll de Maldà. Cruïlla. La variant en BTT de la ruta se'n va a l'esquerra cap al coll de Maldà. L'itinerari a peu segueix a la dreta, resseguint la carena i deixant tres desviacions a mà dreta. Aquesta carena és la divisòria de les comarques de la Conca de Barberà i de l'Alt Camp.

8,92 km (881 m), 2 h 35 min. Cruïlla, sota el cim del Cogulló (881 m). Agafem el camí que surt a l’esquerra i pugem al cim, a 250m, i continuem pel senderó fins al mirador de la Roca del Cogulló un 150m.

Arribem arribem a l’anomenada Roca del Cogulló, un impressionant mirador natural, a cavall entre les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Tot i que no hi ha cap dificultat especial, el corriol és aeri i, a la baixada, cal fer una desgrimpada. Es continua per la pista parant atenció al pròxim trencall.

9,26 km (862 m), 2 h 30 min. Es deixa la pista i s'agafa un corriol que surt a l'esquerra (S) seguint pel fil de la carena que uneix el llom del Cogulló amb el coll del Sàrria. Es descendeix sempre cap al S per un punt estret i acrobàtic deixant una primera desviació a l'esquerra i una altra a la dreta, força més enllà (771 m). El corriol continua baixant pel fil de la carena. S'entra a la comarca de l'Alt Camp.

10,85 km, 2 h 58 min. Cruïlla. Al cap de 450 m, som al coll del Sàrria, on es troba la pista que uneix Cabra del Camp amb Vallespinosa i un senderó que ve de l'esquerra per on discorre el GR®7. Girem a l'esquerra per la pista principal i baixem.

11,87 km (641 m), 3 h 10 min. Cal Guixó. Es retroba el recorregut de la variant en BTT. Girem totalment a la dreta. La pista voreja la muntanya de Cabra, i passa pel bonic indret de les Roques del Migdia, enlairades sobre la vall del torrent de Rupit. Més avall, travessem la urbanització del Mas del Plata per can Rui. Deixem a mà dreta la urbanització i, per un entorn de fruiters i conreus on es pot tornar a observar la magnífica obra de pedra seca característica d'aquestes terres, fem cap a la carretera C37 després de baixar per un corriol estret i en mal estat.

17,97km, 4 h 35 min. Carretera C-37, Pont d'Armentera. Creuem la carretera i entrem al poble pel carrer del Calvari, continuem pel de Sant Antoni i arribem al centre urbà a l'alçada del carrer Major. Continuem a la dreta fins al passeig de Sant Isidre, on girarem a la dreta, creuem el riu Gaià per un pont , per la Planeta, arribem a les antigues tèxtils que van funcionar durant els segles XIX i XX aprofitant l’aigua del Gaià i gràcies a la construcció de recs i salts que porten l’aigua pel mig del poble.

Sortim del poble per la pista pavimentada en direcció a Mas Aragó completament encarats a la muntanya de les Forques mentre el poble va quedant enrere. Més endavant el camí puja.

19,37km, 5 h. Coll del Mas Alegret. Marxem per la dreta cap a Santes Creus per la pista ampla i planera però amb tendència a davallar i plena de vegetació a ambdós costats.

21,40 km, 5h 25 min. Cruïlla. Camí cap a St. Jaume de Montagut, Mediona i Montserrat. Continuem cap a Santes Creus.

23,70 km, 6 h. Santes Creus, creuem els dos portals d'entrada al recinte murallat del monestir, arribarem a la plaça barroca de Sant Bernat, amb les parets esgrafiades amb la font de Sant Bernat i l’escalinata de l’església del monestir al fons, és d’una gran majestuositat. Fi de l'etapa.


Visitar Santes Creus és reviure un temps en què la puresa i l’allunyament del món es concretaven en un punt ben ancorat a la terra. Espectaculars vitralls i tombes reials enmig de la puresa i de l’austeritat característica del Cister. Va acollir la primera comunitat monàstica de l’orde a Catalunya i va ser el lloc triat per reis i nobles per al seu repòs etern. +INFO: www.larutadelcister.info


 

DIA 5: SANTES CREUS - MONTBLANC

  • Distància total: 24,610 km. 
  • Desnivell acumulat: +575m / -542m 
  • Altitud màxima: 776 m. 
  • Altitud mínima: 284 m. 
  • Temps aprox.: 6h 30' 
  • Dificultat: Exigent. (*) Exigència física segons mètode SENDIF
  • Punts d'aigua: Santes Creus, el Pla de Santa Maria, Figuerola del Camp, Prenafeta i Montblanc.

0,00 km (315 m). Santes Creus, portal d'entrada al recinte murallat del monestir. Sortim pel portal i continuem baixant pel carrer central de Santes Creus per tal de sortir a la carretera TP-2002, que es troba a l’esquerra, a l'altra banda del pont del riu Gaià (atenció al trànsit). Seguim la carretera fins a trobar un trencall que puja a mà dreta. Seguim els senyals del GR, Aviat ens trobarem diferents construccions de pedra seca present, un magnífic treball d'art constructiu popular. 

3,43 km, 0 h 50 min. Barraca de ca l'Auger. Magnífica construcció destinada a les feines del camp realitzada amb pedra seca. Més endavant trobarem un trencall que surt recte i porta a la barraca del Cossiol (km 3,80, 370 m), destinada a l'emmagatzematge d'aigua de pluja. Deixem alguns trencalls secundaris a banda i banda. 


La Ruta de la Capona permet descobrir un entorn, un passat i un patrimoni magnífic i sorprenent, mostrant al visitant l’art de la pedra seca i l’encís d’una terra. Conèixer la importància d'aquestes edificacions és el millor reconeixement a la pagesia, a tantes mans anònimes que van fer possibles aquestes veritables obres d'art, admirables per la seva simplicitat i bellesa. L'itinerari és d'1'7 km per camins del tot planers, dels quals alguns trams coincideixen amb l'itinerari de La Ruta del Cister, GR®175. És un passeig apte per a tots els visitants. El punt d’inici de la ruta disposa de pàrquing. + INFO: www.elpladesantamaria.cat


6,10 km, 1 h 30 min. Arribem a a una pista asfaltada després de creuar la rasa (riera) de la Fonollosa. Girem a la dreta, travessem l'autopista AP-2 per un pont (km 6,70) i, creuem la carretera C-37 (km 7,90), Entrem al Pla de Santa Maria pels carrers de Santes Creus i d'Anselm Clavé.

8,60 km, 2 h 10 min. Plaça de Jacint Verdaguer del Pla de Santa Maria. Continuem pel carrer Major fins a l'alçada de l'Ajuntament. L'itinerari torça a l'esquerra pel carrer de Terrassa; no obstant, si se segueix recte amunt pel carrer de Sant Ramon, es fa cap a la magnífica església romànica de Sant Ramon, situada al cap del carrer i digna de ser visitada (tram no comptat). Pel carrer de Terrassa, se surt als afores del poble i es gira a la dreta seguint el curs d'una riera. Al cap de 100 m, el camí gira a l'esquerra i es dirigeix, fent alguna ziga-zaga fins a  la carretera TV-2001 del Pla de Santa Maria a Figuerola. Cal seguir-la a l'esquerra fins a Figuerola.


La vila closa del Pla de Santa Maria. El Pla neix com a vila medieval, amb una trama urbana quadrada, de 2.400 m2, traçada amb un eix principal en sentit nord-sud (el cardo romà), amb un portal a cada extrem, i vuit carrers que li són perpendiculars (el decumanus romà). El cardo correspon a l’actual carrer Major, anomenat popularment “la Vila”, i dins del decumanus, els carrers Balmes i Pujolet en són el decumanus maximus, amb un portal a cada extrem. En ésser construïda, no hi havia muralla i les cases feien aquesta funció. Tot passejant pel carrer Major, es poden observar els portals medievals que tancaven la vila medieval i diverses cases pairals i portalades de pedra singulars. Al llarg del carrer es conserven algunes façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII, com les de cal Rubinat, cal Llovereta, cal Rosell o cal Mitger. + INFO: www.elpladesantamaria.cat


11,56 km (476 m), 2 h 58 min. Figuerola del Camp. Sortim de la població pel Camí dels Horts que puja a la serra de Miramar.

13,16 km, 3 h 30 min. Bifurcació. Deixem la pista i prenem el camí que surt a l'esquerra i puja pronunciadament a la carena fent ziga-zagues i amb trams erosionats. Sortim a una pista que discorre a mitja alçada de la serra. Girem a l'esquerra i passem pel costat d'un punt d'observació amb molt bona vista sobre la plana i que disposa de plafons d'informació de l'entorn (km 13,60, 697 m). Som dins de l'Espai Natural del Tossal Gros de la serra de Miramar.

 14,15 km (741 m), 3 h 52 min. Coll de l'Era del Caterí. Continuem recte deixant un trencall a la dreta.  Als 100 m, hi ha una bifurcació: seguim pel trencall de l'esquerra. Al km 14,95 (743 m), arribem a una pista que ve de Figuerola i per on transcorre el recorregut de BTT, que se segueix en baixada en direcció a ponent durant 150 m.

15,09 km, 4 h 06 min. Cruïlla. Deixem la pista ampla, per on se'n va la variant en BTT, i continuem a l'esquerra pel trencall que puja a un collet situat al N del tossal Gros. Baixem a Prenafeta serpentejant per la clotada de la Font de Sant Salvador sota del castell de Prenafeta.  A l'entrada de Prenafeta, arribem a una pista per on ve l'itinerari en BTT. Entrem al poble.

17,47 km (469 m), 4 h 43 min. Plaça de l'Església de Sant Salvador de Prenafeta. Una mica més avall, prenem el primer carrer a la dreta, creuem el torrent per un pont, passem pel costat d'una font decorada amb rajoles de ceràmica blava i, girem a l'esquerra, sortim del poble en direcció  passant arran de la casa que queda a mà dreta. El camí fa alguna ziga-zaga. Cal seguir els senyals.


L'antic poble de Prenafeta està format per les restes de l’antic nucli urbà i del castell del s. XI. El lloc fou abandonat pel seu difícil accés amb carros i cavalleries a les darreries del s. XVIII i la població es va traslladar a l'actual de Prenafeta. Encara es conserven restes de l'antic municipi, de l'església, de la font de Sant Salvador i el castell. Actualment l'església es manté en peu amb el portal originari i la part de l’absis. El castell de Prenafeta, que també es coneix com a Torre del Moro, és un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). + INFO: www.montblancmedieval.cat


18,68 km (418 m), 5 h. Cruïlla, ermita de Santa Anna. Continuem per l'esquerra. Més endavant deixem la pista i girem a l'esquerra per un corriol que travessa la riera de la Rasa de Sant Miquel i enllaça, a l'altra banda, amb una altra pista que seguirem a la dreta. Més endavant arribem a una pista asfaltada, que se segueix a l'esquerra. Passem, successivament, per sota de la línia de tren de gran velocitat, de la carretera N-240 i de la línia de tren Picamoixons-Lleida.

24,63 km (341 m), 6 h 25 min. Montblanc. Plaça Major. Fi de l’etapa i del recorregut. Es recomana fer la visita guiada a Montblanc o bé passejar pels carrers i places medievals, visitar l'església de Santa Maria, fer un tomb per les torres de la muralla... + INFO: www.montblancmedieval.cat

 

gr175-62018-06-28.jpeg
cami_del_cogullo_cfrancesc_escoda1.jpg
fores_foto_enric_fonts_110-1082_img.jpg
2017-11-22_12-28-29-01.jpeg
img_20171127_130117-01.jpeg
vallbona_de_les_mongescenric_fonts.jpg
_mg_9815.jpg
_mg_9293.jpg