Santes Creus (Aiguamúrcia)

Santes Creus (Aiguamúrcia)

Petit poble format al voltant del recinte del monestir de Santes Creus, una de les joies de l’art cistercenc del segle XII a Catalunya, al llarg del carrer que hi dóna accés i tot al llarg de la riba esquerra del riu Gaià. El poble es va crear l’any 1843 dins de les antigues dependències del monestir, sent l’únic poble que ha sorgit de dins d’un monestir després de l’exclaustració. Actualment pertany a l’Ajuntament d’Aiguamúrcia. +INFO:http://www.aiguamurcia.cat/


VISITES CULTURALS

MONESTIR DE SANTES CREUS

Visitar el monestir de Santes Creus és reviure un temps en què la puresa i l’allunyament del món es concretaven en un punt ben ancorat a la terra. Espectaculars vitralls i tombes reials enmig de la puresa i de l’austeritat característica del Cister. Va acollir la primera comunitat monàstica de l’orde a Catalunya i va ser el lloc triat per reis i nobles per al seu repòs etern. 

+INFO: www.larutadelcister.info


VISITA GUIADA AL MONESTIR DE SANTES CREUS


El Museu d'Història de Catalunya ofereix visites guiades al monestir cistercenc de Santes Creus, i convida els visitants a endinsar-se en la història, el tipus d’arquitectura i les llegendes més interessants que guarden les seves dependències: el claustre gòtic, la sala capitular o el dormitori amb impressionants arcs de diafragma i, com no, l’Església cistercenca que conserva les tombes del rei Pere el Gran i el seu fill Jaume II. En aquesta visita també veurem l’audiovisual que ens introduirà al món del Cister. 

+ INFO: http://monuments.mhcat.cat/reial_monestir_de_santes_creus 


MISTER STONE I LES TOMBES REIALS


Mr. Stone és un personatge imaginari que serveix com a fil argumental i motivacional de l’activitat que, un cop al mes es fa per a infants al Monestir de santes Creus. Aquest intrèpid viatger tomba el món a la recerca de llocs únics i fantàstics.

De la seva estada a Santes Creus, ens arriba un quadern de notes i un bagul ple de d’anddròmines que plantegen enigmes per resoldre el gran misteri: qui està enterrat a les tombes de Santes Creus?

 

L’activitat permet visualitzar la profunda vinculació de la Corona amb el Monestir, la qual cosa el va convertir en un lloc singular i únic per la seva bellesa arquitectònica i artística. Per a saber el calendari i concertar la visita truqueu al tel. +34 977 63 83 29.

+ INFO: http://monuments.mhcat.cat/reial_monestir_de_santes_creus  


PASSEJADES I ALTRES ITINERARIS


L'ALBEREDA DE SANTES CREUS


L'Albereda de Santes Creus és un paratge singular situat a la riba esquerra del riu Gaià, que presenta l'interès de salvaguardar una mostra prou representativa de la vegetació de ribera del migjorn de Catalunya (PEIN). +INFO: www.aiguamurcia.cat 


CAMÍ DE LES TERRES DEL GAIÀ


Amb el nom de camí de les Terres del Riu Gaià s’ha creat un itinerari senderístic que ressegueix el curs del riu Gaià, des del seu naixement a les fonts de les Canelles a Santa Coloma de Queralt fins a la seva desembocadura a la Mediterrània a la platja de Tamarit. És un recorregut d'aproximadament 65 quilòmetres que ens permet atansar-nos a la riquesa històrica, patrimonial, natural, cultural, etc que s’escampa per cada racó de la vall del riu Gaià i comprèn les comarques de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès.

El camí de les Terres del Gaià, desprès de Vila-rodona, es divideix en dos, un tram passa per Renau i un altre per Salomó. Al Catllar es tornen a unir fins a la Mediterrània.

 

Atenció: Cal consultar previament si és transitable aquest itinerari.

arribant_a_santes_creus_cfotograf_eva_caballe.jpg