La serra d'Almenara i la ribera del Sió

La serra d'Almenara i la ribera del Sió

La zona nord de la comarca de l’Urgell inclou la Serra d’Almenara i la Ribera del Sió, on la bellesa dels seus paisatges, la fauna i la flora, combina amb l’autenticitat i delicadesa dels edificis arquitectònics del romànic.

 

AGRAMUNT – PUIGVERD D’ AGRAMUNT – OSSÓ DE SIÓ – CASTELLSERÀ – LA FULIOLA


El viatge comença a Montclar d’Urgell on hi ha un magnífic castell declarat Bé Cultural d’ Interès Nacional. Es fan visites guiades els diumenges al matí, i la resta dies, visites concertades. També es pot admirar l’església.


Continueu per la carretera C-14 i desvieu-vos a l’esquerra en direcció a Donzell d’Urgell. En aquest petit poble hi ha una ermita, els voltants de la qual és un lloc ideal per a fer-hi pícnic. Hi destaquen l’ església, el castell i el monument a la dona que s’erigeix per gratificar-li el treball fet al camp. Prop d’aquí hi ha el curiós nucli deshabitat de Rocabertí de Sant Salvador.


Agafeu de nou la C-14 i desvieu-vos a l’esquerra on hi ha el poble de Mafet. Hi destaquen l’església i les cases pairals de cal Torres i cal Benet del Segarrenc. Continueu la mateixa via fins arribar a Agramunt, vila coneguda sobretot pel seu torró i la xocolata a la pedra. Hi podeu visitar l’església romànica de Santa Maria que data del segle XII, amb una espectacular portalada romànica de l’Escola de Lleida. En els soterranis de l’església es pot visitar el Refugi Antiaeri de la Guerra Civil. L’ajuntament, l’ermita de la Verge dels Socors, la plaça Mercadal, la plaça de l’Amball i el carrer del Sió són altres racons que cal conèixer. A Agramunt hi ha també l’Espai Guinovart, fundació privada que exposa l’obra del pintor i escultor contemporani Josep Guinovart. També es poden fer visites a la Casa de Poesia visual Lo Pardal (amb l’obra de l’ artista Guillem Viladot).


Si deixeu Agramunt i seguiu per la L-303, en direcció a Cervera, arribareu a Puigverd d’Agramunt. Els edificis més destacats són l’església, el castell i l’ermita. Als afores de la població hi ha restes de paviments de mosaics a la vila romana dels Reguers.


Continueu la ruta per la mateixa carretera i arribareu a Castellnou d’Ossó. Destaca la Torre Romana del s.II a.C, l’església i el molí fariner.


Si us incorporeu de nou a la carretera i seguiu el trajecte durant 1 km, trobareu un trencall que duu a Montfalcó d’Ossó. Admireu l’església i el castell amb la seva imponent torre. Seguiu l’ itinerari en direcció a Ossó de Sió, aquí hi trobareu la creu de terme i l’església. Agafeu de nou la carretera i a mà esquerra trobeu la bonica població de Bellver d’Ossó; no us oblideu de veure l’església i la creu de terme.


Si quan sou a Agramunt preferiu començar el viatge per l’altra banda nord de la comarca us dirigiu per la carretera LV-3231 en direcció a Almenara Alta on s’erigeix el Pilar d’ Almenara, que és una torre de vigilància de 14 m d’alçada des del capdamunt de la qual es divisa una magnífica panoràmica.


Continuant per la carretera arribareu a la Guàrdia, on destaca la Torre de la Guàrdia de Déu i les dues esglésies, una de les quals és d’inspiració gaudiniana. Cal seguir fins a Tornabous i agafar la carretera C-53 en direcció a Balaguer. A mà dreta hi ha un desviament que us duu a Castellserà, i on podeu visitar l’església, l’ermita, la creu de terme i l’ edifici de la Panera.


Torneu a la carretera C-53 i aneu de nou en direcció a Tàrrega fins a Boldú, on hi destaca l’església, la creu i les cases pairals.

A 1 km hi ha la Fuliola. Passegeu pels seus carrers i admireu l’església, l’antiga Vila Closa, la plaça del Portal i les cases pairals. A la Fuliola també hi ha dos museus, el museu de les armes i les eines del camp de Josep Pané i la col·lecció geològica de fòssils i minerals de Lluís Ferrer.

El trajecte acaba al Tarròs, que fou vila natal del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys; hi ha un monument a la seva memòria i l'Espai Lluís Companys. El poble també ofereix una bonica església d’estil goticorenaixentista.


Última revisió 2022


10_el_pilar_dalmenara._la_serra_dalmenara.jpg
ciutat_iberica_del_moli_despigol_de_tornabous._la_sierra_dalmenara_.jpg
Bellver 2007 (4).jpg
Montfalcó D'Ossó 2007 (4)_0.jpg
Església Agramunt_0.jpg
la Panera Castellserà_0.JPG