Rocallaura (Vallbona de les Monges)

Rocallaura (Vallbona de les Monges)

Rocallaura es troba situat a 649 metres d’altitud, en un turó des d’on es divisa el magnífic paisatge de la Serra del Tallat i de la riera del Maldanell, al sud de la comarca de l’Urgell, i és la població que es troba just al límit de la província de Lleida amb la de Tarragona.

El paisatge que l’envolta combina turons d’un verd intens formats per boscos frondosos, alguns cims dels quals estan coronats per aerogeneradors del parc eòlic, i valls i planúries compostes de camps de cereal, emmarcades moltes d’elles per marges i cabanes de pedra seca.

L’aigua és un element que fa especial la zona ja que hi ha algunes fonts d’on emana una aigua mineromedicinal única molt rica en liti i estronci, especialment recomanada per afeccions renals, avui dia comercialitzada i emprada en l’activitat balneària de l’indret.

És indiscutible la bellesa del poble per la cura de cadascun dels seus racons i per la particular fisonomia al voltant de l’església, des de la qual duu per carrerons on es pot veure la presència de molta pedra i des d’on es poden contemplar meravelloses vistes arreu.



PASSEJADES I ALTRES RUTES
 
RUTA DE LA LÍNIA DE DEFENSA REPUBLICANA L2
Ruta de 26'630 km que recorre les diferents construccions militars bastides per l'exèrcit republicà en plena guerra civil espanyola, concretament l'estiu del 1938. Es poden veure trinxeres, un observatori d'artilleria i un niu de fuseller repartits pels termes de Vallbona, Rocallaura i Montblanquet. És apta per fer-la a peu, amb BTT i en vehicle 4x4. +INFO: http://www.viuvallbona.cat/ruta/trinxeres-i-bunker-de-la-l2-republicana
 

 
VISITES CULTURALS

SANTUARI DEL TALLAT
El Santuari del Tallat data del segle XIV, concretament del 1354, quan es construí una església per part d'uns veïns de Rocallaura en honor a la Mare de Déu: l'església de Santa Maria del Puig del Tallat.  Tot i així, la primera vegada que el Tallat apareix en documents és a partir de l'any 1058.
El seu domini passà per diferents mans com Ramon Berenguer de Llorac o pel Monestir de Poblet, els monjos del qual hi visqueren fins el 1822, data en la qual l'abandonaren. A partir de les desamortitzacions de Mendizábal, el 1835, començà una època de destrucció i isolament com també amb la guerra civil espanyola, a partir de la qual el lloc esdevingué desnonat. 
 
El 1970 es va començar la seva reconstrucció per obra d'un grup de veïns Amics del Tallat els quals promogueren la seva rehabilitació i manteniment per tal de ser punt de peregrinatge per a moltes poblacions de l'Urgell i de la Conca de Barberà.
Per les restes que hi quedaren, com els murs i altres elements, es va poder descriure tal i com era: un edifici rectangular, amb una galeria d'arcades gòtiques, capitells decorats i amb la presència de la talla de la Mare de Déu del Tallat.
 
 

 
AIGÜES I FONTS
 
FONT DE LA MARE DE DÉU
Font que es troba als peus del Santuari del Tallat en el camí que duu a Montblanquet, en una excavació soterrada amb pedra picada que la recobreix i amb forma d'arc apuntat. Es creu que la construcció fou duta a terme en el mateix període en el qual es bastí el Santuari del Tallat, al segle XIV. A la paret del fons hi ha un gravat de la Mare de Déu.
 
L'AIGUA DE ROCALLAURA
L’aigua de Rocallaura és una aigua embotellada altament recomanada per facilitar l'eliminació de les "pedres" i les "arenilles" tant del ronyó com de les vies urinàries, l'eliminació  d’urea de la sang i l'alleujament de la psoriasi o artritis reumàtica. Hipòcrates deia: "Que el teu aliment sigui la teva medicina", i a Rocallaura pots seguir el seu lema al peu de la lletra.+INFO: www.aiguaderocallaura.com
 
 
MIRADORS
 
MIRADOR DE LA SERRA DEL TALLAT
Serra a 787m. d'altitud i des d'on es pot divisar part de la Conca de Barberà i de l'Urgell gràcies a la seva posició privilegiada. Està situada al capdamunt de la vall de Maldanell i fa de línia divisòria entre l'Urgell i la Conca de Barberà.
rocallaura9.jpg