L'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí

L’Espluga de Francolí es troba situada a 2,5 km del monestir de Poblet, als peus de les muntanyes de Prades i del Paratge Natural de Poblet. L'Espluga és un dels pobles més turístics de la comarca. Les Coves prehistòriques, el celler modernista, el Museu de la Vida Rural, la Fassina Balanyà i els famosos carquinyolis són, entre altres, els atractius més importants de la vila.

+INFO: www.esplugaturisme.cat


COVES DE L'ESPLUGA

 Les Coves de l'Espluga són unes cavitats naturals utilitzades per l'home des del temps del paleolític. El museu que es troba en el seu interior ens farà participar, a través de grans projeccions sobre la mateixa pell de la Cova i d'escenes de teatre virtual, tant del descobriment de la Cova, com de les activitats que els humans hi realitzaven i dels seus sentiments més intensos. Al final de la visita, descobrirem l'origen de la família, en un poblat neolític a escala real situat a l'exterior de la cavitat. També es pot fer la Ruta aventura, es tracta d'una ruta d’iniciació a l’espeleologia pel riu subterrani de les Coves de l’Espluga amb vestit de neoprè, a partir de 8 anys.


MUSEU DE LA VIDA RURAL

El Museu de la Vida Rural va ser fundat l’any 1988 amb la voluntat de preservar i difondre el coneixement del món rural. La importància de la pagesia i els oficis complementaris, de la cultura, de les arts, dels costums de la vida tradicional... es relliguen amb un discurs que destaca valors com l’esforç, la paciència o l’estalvi, i permet al visitant fer un recorregut a través del temps, fins a l’actualitat i el futur més immediat, veient els grans canvis produïts al camp els últims cent anys. L’any 2009 el MVR es va ampliar i va renovar el discurs museogràfic. Noves tècniques audiovisuals permeten conèixer el nostre passat d’una manera més propera, dinàmica i pedagògica. El MVR és un centre cultural de referència on es programen setmanalment activitats culturals i exposicions temporals. +INFO: www.museuvidarural.cat


MUSEU FASSINA BALANYÀ – ANTIGA FÀBRICA D’AIGUARDENT

Una autèntica fàbrica restaurada, on es pot conèixer el procés d’elaboració de l’aiguardent. Pertany al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.Visita semi-guiada amb destil·lació en directe i degustació d’aiguardents. Grups menors de 25 persones no és necessari fer reserva.


MUSEU DEL VI – CELLER MODERNISTA

Museu d’història, cultiu i elaboració del vi, situat als antics cups del Celler Modernista. Obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura, aixecat el 1913, és un dels primers exponents dels cellers modernistes de Catalunya. Durada 45 minuts aproximadament. Grups menors de 25 persones no és necessari fer reserva. Visita sense guiar.


RUTA TEMPLERA I HOSPITALERA

Descobreix l’Espluga a través d’un recorregut pel casc antic, on diferents audiovisuals us endinsaran en la vida quotidiana dels senyors, dels pagesos, dels jueus o dels menestrals… Pujareu al campanar de l’Església Vella, us sorprendreu amb la recreació del castell hospitaler que dominava la Vila fins el s. XIX i veureu l’Hospital dels pobres, entre altres sorpreses. Visites guiades per un personatge Templer o Hospitaler. La ruta inclou la tecnologia de la realitat virtual augmentada a través d’unes ulleres i un dispositiu mòbil.


ALTRES ESPAIS VISITABLES I FESTES: www.esplugaturisme.cat

 

PARC GARBER

El camí que ens du a les Masies voreja per  darrere del parc Garber i dins hi ha un font d'aigua.  És un espai destinat a l'educació ambiental i al lleure on, tot passejant, descobrireu les espècies més comunes del bosc mediterrani presents al bosc de Poblet, la seva distribució per comunitats vegetals i els seus usos tradicionals. L' accés al parc és per l'altre costat del pàrquing de l'alberg Jaume I, per un camí on passats uns 150 metres trobareu la porta d'entrada al jardí. Entrada lliure. Consulteu horaris d'obertura al tel. +34 977 87 12 20. 


PASSEJADES PER L'ESPLUGA I ITINERARIS SALUDABLES

 Són diferents passejades i itineraris saludables pensats per recórrer en família, a peu o en bicicleta que segueixen camins històrics i carreteres rurals que s’utilitzaven com a vincles entre indrets, masies i pobles, i que ara són una part important del patrimoni històric, artístic i cultural. 


ITINERARI DE LES CENT FONTS (Paratge Natural de Poblet)

Itinerari senyalitzat amb el núm. 8 pel Paratge Natural de Poblet. És un recorregut que surt des de l'ermita de la Santíssima Trinitat, de poc més de 4 km amb un desnivell de 300 m passa per la font de l’Àngel i la font de les tres Virtuds. La particularitat geològica de l’indret provoca que l’aigua provinent dels cingles calcaris més propers brolli en diverses surgències constants i cabaloses. Durant bona part del segle XX un centenar de brolladors sorgint de la part baixa d'una paret empedrada proporcionaren encant i donaren nom al Comellar. Per tal de garantir la salubritat de l'aigua canalitzada fins a la població l'any 1985es taparen els brolladors impedint l'accès a l'aigua. 

+ info: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/poblet/visiteu-nos/equipaments_i_itineraris/itineraris/


 

 

coves_espluga_1cajuntamentesplugaf.jpg