El Pla de Santa Maria

El Pla de Santa Maria

Situat al nord-est de Valls i al peu de la serres de Miramar. El sender entra al municipi de El Pla de Santa Maria per camps de conreus on hi predominen els atmellers, i enllaça amb un tram de la Ruta de la Capona, un itinerari de descoberta del ric patrimoni de pedra seca. Al seu bell nucli urbà es troba l'església romànica de Sant Ramon de Penyafort de principis del segle XIII, i és un bell exemple d'aquest estil a la comarca. Va ser declarat monument històrico-artístic el 1951. Destaca la portalada romànica esculpida amb vuit columnes per banda i la rosassa de la façana de ponent.  

+ INFO: www.elpladesantamaria.cat


VISITES CULTURALS

VISITA GUIADA

Visites guiades al Centre d’Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola, a l’antiga fàbrica tèxtil, i a l’església romànica de Sant Ramon. Visites concertades al tel. +34 977 630 006. 

LA VILA CLOSA DEL PLA DE SANTA MARIA

El Pla neix com a vila medieval, amb una trama urbana quadrada, de 2.400 m2, traçada amb un eix principal en sentit nord-sud (el cardo romà), amb un portal a cada extrem, i vuit carrers que li són perpendiculars (el decumanus romà). El cardo correspon a l’actual carrer Major, anomenat popularment “la Vila”, i dins del decumanus, els carrers Balmes i Pujolet en són el decumanus maximus, amb un portal a cada extrem. En ésser construïda, no hi havia muralla i les cases feien aquesta funció. Tot passejant pel carrer Major, es poden observar els portals medievals que tancaven la vila medieval i diverses cases pairals i portalades de pedra singulars. Al llarg del carrer es conserven algunes façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII, com les de cal Rubinat, cal Llovereta, cal Rosell o cal Mitger.


ELS AIGUAMOLLS DEL PLA

Els aiguamolls del Pla, únics a la comarca, es troben al darrera de les fàbriques del polígon. Són parada de nombrosos ocells (entre ells, importants espècies protegides) i espai privilegiat per poder-los observar. La seva aigua prové de la depuradora d’aigües residuals. A prop s’hi va rehabilitar el Corral de Cal Branca, un espai concebut com a punt de trobada, d’estudi i d’acollida dels seus visitants. 


PASSEJADES  I ALTRES ITINERARIS

+INFO: http://www.pla.altanet.org/coneixer-el-pla/excursions

LA RUTA DE LA CAPONA

La Ruta de la Capona permet descobrir un entorn, un passat i un patrimoni magnífic i sorprenent, mostrant al visitant l’art de la pedra seca i l’encís d’una terra. Conèixer la importància d'aquestes edificacions és el millor reconeixement a la pagesia, a tantes mans anònimes que van fer possibles aquestes veritables obres d'art, admirables per la seva simplicitat i bellesa. L'itinerari és d'1'7 km per camins del tot planers, dels quals alguns trams coincideixen amb l'itinerari de La Ruta del Cister, GR®175. És un passeig apte per a tots els visitants.El punt d’inici de la ruta disposa de pàrquing.

 

ERMITA I MUNTANYA DE SANT RAMON 


Recorregut circular d'uns 4 quilòmetres fins a les restes de l'ermita de Sant Ramon, d'allí enfilem amunt cap al Peny i, després, cap al Replà, a la Muntanya de Sant Ramon. El Replà és una esplanada de roca calcària que també s’anomena “Plana d’en Sarrills”. Allí les vistes són espectaculars. 

 

 

 

3.barraca_de_laugecccaltcamp.jpg