La Biblioteca Popular de Valls celebra el seu centenari (1918-2018)

La Biblioteca Popular de Valls celebra el seu centenari (1918-2018)
dimarts 10 abril, 2018

Aquest any 2018 es commemora el Centenari de la Biblioteca Popular de Valls (1918-2018), amb una programació d'actes que es va iniciar el passat 22 de març i que s'allargarà fins al proper 23 de juny, per la Festa Major de Sant Joan, data en què es va inaugurar. Entre les activitats, previstes hi ha una exposició commemorativa a l'edifici històric que repassa els cent anys de vida de l'equipament amb documents, imatges i objectes; l'edició d'un llibre, amb textos de Laura Canalias, Lluís Cuspinera, Jep Martí i Núria Ventura, que recollirà el projecte de construcció i els primers anys de vida de la Biblioteca; la Nit dels Museus del 19 de maig dedicada al centenari de la Biblioteca Popular per part del Museu de Valls, amb un espectacle nocturn que recrearà una vetllada de fa cent anys (amb personatges de l'època, jazz dels anys vint i un tast de vins); la conferència de la bibliotecària Teresa Mañà sobre el paper de la Mancomunitat de Catalunya i el seu Pla de biblioteques o les visites comentades a la Biblioteca Carles Cardó, que permetran conèixer al detall l'equipament i els serveis de la biblioteca hereva del llegat de la Biblioteca Popular. Un contacontes familiar, amb el nom de "Visca la meva biblioteca!" completarà el ventall d'activitats. Finalment, el 23 de juny al migdia, tindrà lloc l'acte institucional del centenari, que servirà d'homenatge a la Biblioteca i a les persones que han fet possible la seva existència. 

Tots els preparatius han estat possibles gràcies a l'Ajuntament de Valls, el Museu de Valls, l'Arxiu Municipal, l'Institut d'Estudis Vallencs, la Biblioteca Carles Cardó i la Xarxa de Cultura, que han organitzat les activitats des d'una comissió que ha treballat de forma conjunta. Per altra banda, l'edifici ha estat repintat i s'hi han fet treballs de manteniment per tal que llueixi en la celebració del seu centenari. El jove dissenyador Adrià Batet és l'autor de la imatge gràfica de la commemoració, que recrea l'edifici entre les dues dates de celebració, 1918 i 2018. 

El 21 d'octubre de 1916, amb motiu de Santa Úrsula, es va col·locar la primera pedra de la que seria la Biblioteca Popular de Valls, amb la presència d'Eugeni d'Ors i de les autoritats locals de la Mancomunitat. Dos anys més tard, el 23 de juny de 1918, per la Festa Major de Sant Joan, va tenir lloc la inauguració de la que seria la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya. L'edifici noucentista, que va ser projectat per l'arquitecte Lluís Planas, va posar en funcionament el seu servei bibliotecari el 16 de juliol d'aquell mateix any. Des de llavors, la ciutat de Valls ha gaudit de cent anys ininterromputs de servei públic de biblioteca, un element clau i indispensable per a la xarxa cultural i de divulgació del coneixement a la nostra ciutat i al conjunt del país. 

Més informació: http://www.valls.cat/

biblioteca_popular_valls_-_copia.jpg