Visite guidée d'Agramunt

Visite guidée d'Agramunt

 

Web:

Visites guiades a Agramunt 

 

Endinsa’t a Agramunt: conjunt monumental de la vila

Agramunt ofereix un important conjunt monumental, que inclou el llegat medieval de la època del Comtat d’Urgell, del que destaquen el pont romànic, l’església de Santa Maria i les restes de la muralla. També una important petjada barroca i neoclàssica, com són l’edifici de la Casa de la Vila, el Pou de Gel, la Cisterna o la plaça del Mercadal. A més, inclou carrerons i places porxats com el carrer del Sió o el Carrer de Sant Joan, i places tan emblemàtiques com la plaça de l’església, la plaça del Pou o la plaça del Mercat.

La visita guiada inclou una selecció d’alguns d’aquests elements patrimonials, sempre incloent el refugi antiaeri i l’església de Santa Maria.

Durada: 1 h i 30 minuts aproximadament | Horari: dissabtes i diumenges a les 12h amb sortida des de l’Oficina de Turisme | Preu: 5€per persona  | No cal reserva prèvia | Consultar preus per a grups i horaris a mida.

 

 

Església de Santa Maria i refugi antiaeri de l’església

Amb planta basilical de tres naus, Santa Maria d’Agramunt és un temple romànic, construït en època del Comtat d’Urgell, del que destaca la portalada del segle XIII. A l’interior s’hi troba la capella barroca del Roseramb un retaule del s.XVII, i la capella barroca de la Mare de Déu del Socors, amb la talla medieval de la Mare de Déu del Castell.

A l’interior de l’església també s’hi conserva el refugi antiaeri construït el 1938 per protegir-se dels bombardejos, únic refugi conservat a l’interior d’una església.

La visita guiada inclou el conjunt monumental de l’església de Santa Maria d’Agramunt, tant els exteriors com els interiors, inclòs el refugi antiaeri.

Durada: 30-45 minuts | Horari: dissabtes i diumenges a 2/4 d’1 | Preu: 3 € per persona  | Cal reserva prèvia | Consultar preus per a grups i horaris a mida.

 

 

Parc del convent: pou de gel i cisterna de l’antic convent

La visita guiada inclou dos dels espais patrimonials més singulars de la vila: el pou de gel i la cisterna de l’antic Convent.El Pou del gel va servir durant tres segles per emmagatzemar-hi gel, i posteriorment de refugi antiaeri. La Cisterna del Convent és una singular construcció soterrada, ubicada inicialment sota el claustre de l’antic convent franciscà d’Agramunt, avui extingit. Destaca per les seves dimensions, amb una capacitat per emmagatzemar fins a 830.000 litres d’aigua.

Durada: 30 minuts | Horari: dissabtes i diumenges a la una | Preu: 3 € per persona  | Cal reserva prèvia | Consultar preus per a grups i horaris a mida.

 

 

Ruta dels Espais de Memòria Històrica

La vila d’Agramunt va acollir des de l’abril de 1938 fins al gener de 1939 diverses unitats de l’exèrcit republicà, vinculades a la defensa del Front del Segre, com són la DECA (Defensa Especial contra Aeronaus) o la unitat de transmissions. Després dels primers bombardejos del 5 d’abril de 1938, vindrien els del 30 de maig, que obligarien les autoritats i veïns a construir una xarxa de refugis antiaeris, tant públics com privats, que estarien en funcionament fins a la data del darrer bombardeig i ocupació franquista definitiva, el 12 de gener de 1939.

La visita guiada inclou el refugi de l’església de Santa Maria, el pou de gel. Opcionalment es pot anar fins al Camp d’Aviació dels Salats si es disposa de vehicle.

Durada: 1 hora | Horari concertat | Preu: 5 € per persona  | Cal reserva prèvia | Només en horari d’obertura de l’oficina de turisme.

 

 

Ruta del’aigua d’Agramunt

Agramunt compta amb un important conjunt d’elements patrimonials vinculats a l’aigua, des del pont romànic del riu Sió fins al pont de ferro del Canal d’Urgell, passant pels safarejos del segle XIX i el pou de gel i la cisterna de l’antic convent franciscà del segle XVII, o bé el pou que dona nom a la cèntrica Plaça del Pou.

La visita guiada inclou una selecció d’alguns d’aquests elements patrimonials, posant l’accent a les transformacions socials que s’han dut a terme gràcies a l’aigua..

Durada: 1 h i 30 minuts aproximadament | Horari concertat | Preu: 5 € per persona | Cal reserva prèvia | Només en horari d’obertura de l’oficina de turisme.

 

 

Vestits medievals

Es visiten els vestits medievals d’una parella jove i benestant de l’Agramunt del segle XIV. Els vestits foren conservats a l’interior de la tomba sepulcral situada a l’arcosoli dels peus del campanar, a la façana de l’Església de Santa Maria. Opcionalment hi ha un audiovisual que explica tot el procés de restauració.

Durada: 30 minuts | Horari: concertat | Preu: 1 € per persona| Cal reserva prèvia| Només en horari d’obertura de l’oficina de turisme.

 

 

Lo Pardal

La visita inclou els tres edificis de Lo Pardal, la Casa de la Poesia Visual de Guillem Viladot. Dijous i Divendres: de les 10.00h a les 14.00h i de les 15.00 a les 19.00h i dissabtes: de les 10.00h a les 14.00h

Fundació Guillem Viladot. Telèfon: 973390718. fundacioviladot@gmail.com.

Durada: 1 h | Es recomana concertar visita | Horari: Dijous i divendres de 10h a14 h i de 15h a 19h. Dissabtes de 10h a 14 h | Preu: 2 € per persona.

 

 

Espai Guinovart

Espai d’art contemporani dedicat a acollir l’obra de l’artista Josep Guinovart. L’edifici de l’antic mercat municipal acull l’obra de l’artista Josep Guinovart, amb una producció molt lligada a la natura i a les activitats del camp. A part de l’exposició permanent l’Espai també acull exposicions exposicions temporals d’artistes contemporanis.

Fundació Guinovart. Tel. 973 390904.info@espaiguinovart.cat.

Durada: 1 h | Horari: Dijous i divendres, de 10 a13 h. Dissabtes, d’11a 14 h i de 17 a 19 h. Diumenges i festius, d’11 a 14 h | Preu: 3 € per persona (visita lliure) i 5 € per persona (visita guiada).

 

 

Museu del torró i la xocolata

El Museu del Torró i la Xocolataés un espai cultural on es pot conèixer la història del torró i la xocolata d'Agramunt així com la trajectòria de l'empresa Torrons Vicens. Un espai perfecte per entendre i donar a conèixer els orígens d'aquesta tradició secular, l'evolució de la feina i la trajectòria de la població agramuntina, amb una tradició torronera que apareix documentada per primera vegada l'any 1741.

Durada:45 minuts | Horari: de dimarts a divendres de 10.30h a 13h i de 16h a 17.30h, dissabtes de 10.30h a 13h i de 16.30h a 18.30h, i diumenge de 10h a 13h |Preu: 1 € (visita gratuïta amb reserva prèvia). Tel. 973 39 06 07. museu@vicens.com.

 

 

Refugi antiaeri del camp d’aviació dels Salats (visita lliure)

El camp d’aviació dels Salats es trobava ubicat al nord de la vila, a uns 500 metres del nucli urbà. Dels tres refugis que hi havia al camp d’aviació només un està recuperat i és visitable. Es tracta d’una cambra d’uns 9m2 de superfície sota terra, orientada d’est a oest, construïda per protegir-se dels bombardejos durant la Guerra Civil. Inclou dos accessos en forma de colze als dos extrems.

Visita lliure.

 

 

Església de Santa Maria (visita lliure)

L’església mereix una visita, tant al seu exterior, del que destaca la portalada romànica, com de l’interior. Es tracta d’un temple romànic de planta basilical de tres naus construït a finals del segles XII i començaments del segle XIII. A l’interior s’hi poden observar dues capelles dèpoca barroca, la capella del Roser, del segle XVII, amb el seu retaule, i la capella de la Mare de Déu del Socors, del segle XVIII, que custodia la talla medieval de la Mare de Déu del Castell.

Horari: el temple és obert per al culte tots els dies de 2/4 de 10 a les 12h.

 

 

Parc de Riella (visita lliure)

Itinerari a través del parc temàtic dedicat al poeta visual Guillem Viladot, amb sonoritzacions dels poemes a través de codis QR.

Visita lliure

Web: 
http://www.agramunt.cat/
agramunt.jpg