Exposició "Només d'anada" de l'artista italià Piero Sacchetto

Exposició
Data inici: 
divendres 18 setembre, 2020
Data fi acte: 
divendres 01 gener, 2021

La mostra, a cura d’Eulàlia Bosch, és una coproducció del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya.

Només d’anada, que es va poder veure al MhiC del 25 de gener al 30 de juny de 2020, arriba ara al museu de l’Espluga de Francolí on hi farà estada fins al 10 de gener de 2021. Les obres del pintor, filòsof de l’educació i pedagog Piero Sacchetto tracten el fet migratori a partir de les arts i la seva obra visual neix del fort impacte que li va causar la lectura del llibre Solo Andata (2014) d’Erri De Luca: un recopilatori de la poesia de l’autor on reflexiona sobre el viatge i la migració.

Sacchetto parla de la seva casual lectura dels poemes i de l’efecte que li provoca: «el resultat va ser donar una forma a pensaments propis que no havia previst compartir. Treballar a partir d’aquest text m’ha permès veure com n’és d’interessant compartir idees i l’enriquiment que suposa». L’any 2017 presenta l’exposició amb el mateix títol que el llibre d’Erri de Luca, en què hi expressa les seves reflexions sobre la geografia, el viatge, la vida i la mort a partir de formes, colors, capes de materials sobreposades, espais plens i espais buits… Dit d’altra manera, a partir del llenguatge de la pintura, colors i materials es combinen entre ells per intentar copsar aspectes sempre presents en el fets migratoris.

Totes les pintures de Sacchetto tenen un aspecte similar, però cadascuna és diferent i única. El “viatge aventurer” de Piero es converteix en el viatge de molts. Piero Sacchetto recrea en les seves pintures el viatge només d’anada que fan moltes persones migrants buscant un futur millor. És un viatge només d’anada, però amb moltes etapes, amb pocs somriures i molta tragèdia; però també és un viatge per a la vida, per a la salvació de l’ànima o del propi cos, o el de la família.

Inspirat per Klimt, Kandinsky o Nolde, de l’art abstracte i simbolista de Sacchetto en resulten mapes geogràfics sentimentals que l’artista recrea com si es tractés d’una història, càlida i compartida entre el cel i la terra, entre sorres i superfícies i aigües salobroses.

+INFO:

Web: https://museuvidarural.cat/nomes-anada/

expo_anada.png