El Gaià s'uneix a l'estudi dels aqüeductes romans

El Gaià s'uneix a l'estudi dels aqüeductes romans
dimarts 06 febrer, 2018

L'Ajuntament de Nulles i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) van presentar el projecte Aqua Augusta a tretze alcaldes del Tarragonès i l'Alt Camp. 

Els alcaldes s'han compromès a col·laborar en la recerca dels aqüeductes romans i també en la futura explotació cultural d'aquests elements tan importants com desconeguts. El projecte Aqua Augusta té com a objectiu documentar els aqüeductes romans que agafaven aigua del riu Gaià, sobretot la conducció que proveïa la ciutat de Tàrraco i que naixia al Pont d'Armentera i baixava fins a Tarragona, amb un recorregut de més de 50 km. A més a més, també es volen estudiar dos aqüeductes que, des del Catllar, duien l'aigua a dues vil·les romanes situades als termes d'Altafulla i Tarragona. 

El projecte pretén situar sobre el terreny les restes de les conduccions, fitxar-les i fer-ne una topografia acurada amb l'objectiu de garantir-ne la protecció. El projecte preveu implicar-hi els centres d'estudis de la zona i ja compta amb la complicitat dels catorze municipis per on passen les conduccions: el Pont d'Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Alió, Puigpelat, Nulles, Vallmoll, la Secuita, el Catllar, els Pallaresos, Tarragona, la Riera, la Nou de Gaià i Altafulla. L'investigador principal del projecte és Jordi López, i els investigadors participants són Josep M. Puche, Joan Canela i Josep Zaragoza, amb el finançament de la Diputació de Tarragona, el Consorci d'Aigües de Tarragona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica. 

aquaaugusta.jpg