‘Com una reina, com un rei’, un carnet únic per visitar els tres monestirs de La Ruta del Cister

‘Com una reina, com un rei’, un carnet únic per visitar els tres monestirs de La Ruta del Cister
dimecres 21 juliol, 2021

Entrada per visitar el monestir de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges. I els mesos de juliol i agost pots gaudir dels concerts "La Pedra Parla" a Vallbona de les Monges, el primer Festival Jordi Savall a Santes Creus.

INFORMACIÓ:

      L’entrada per accedir a Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona i Santes Creus, on es poden veure els panteons dels reis de la Corona d’Aragó, es pot adquirir als tres monestirs i també es pot comprar en línia al portal web de Patrimoni Cultural, http://patrimoni.gencat.cat/larutadelcister

      Durant els mesos de juliol i agost, tindran lloc diverses activitats, com el cicle de concerts ‘La Pedra Parla’, el primer Festival Jordi Savall i les visites a les tombes reials, totes elles amb les mesures sanitàries de seguretat per la Covid-19

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha engegat la campanya ‘Com una reina, com un rei’ per promocionar les visites turístiques a la Ruta del Cister, formada pels tres únics monestirs reials de Catalunya: Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona i Santes Creus. La campanya, que ja va es va presentar a finals de l’any 2020, vol impulsar la visita als tres monuments amb ‘El carnet de la Ruta del Cister’, que es pot comprar també en línia (http://patrimoni.gencat.cat/larutadelcister) i permet visitar els tres monuments per només 15 euros. El carnet de la Ruta del Cister té una validesa de dos anys a partir de la primera visita i inclou una entrada al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Poblet, Conca de Barberà) una entrada al Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp) amb un audiovisual inclòs i una entrada i visita guiada al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, Urgell).

 

‘Com una reina, com un rei’, eslògan de la campanya

L’eslògan de la campanya: ‘Com una reina, com un rei’ al·ludeix al fet que als tres monestirs, d’estil cistercenc, hi són enterrats els reis de la Corona d’Aragó. Es tracta doncs dels tres únics monestirs reials de Catalunya, un triangle patrimonial únic que conforma la Ruta del Cister i de valorar un relat històric poc conegut com és la relació de la Corona d’Aragó amb els tres monestirs. Amb aquesta campanya es vol fomentar la visita a aquest triangle patrimonial durant els mesos d’estiu. A la vegada, es vol traslladar al visitant la garantia de seguretat i confort de les visites que significa aquest turisme tranquil, de proximitat, no massificat i en família.

 

Activitats d’estiu:


MONESTIR DE VALLBONA DE LES MONGES, ‘La Pedra Parla’:

El dissabte 7 d’agost a les 20 hores, el Quartet Teixidor interpretarà un Quintet de Mozart, mentre que a les 22 hores, Lina Tur (violí barroc) i Dani Espasa (clavicèmbal) executaran les ‘Sonates del rosario de Biber’.

El diumenge, 8 d’agost a les 12.30 hores, arribarà el torn de la interpretació de l’òpera ‘Dido i Enees’ de Purcell.

  

 MONESTIR DE SANTES CREUS, I Festival Jordi Savall:

Entre l’11 i el 15 d’agost tindrà lloc la primera edició del ‘I Festival Jordi Savall’, on el violagambista, director d’orquestra i musicòleg celebrarà el seu aniversari al Reial Monestir de Santes Creus, reivindicant la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical històric al segle XXI i promovent el reconeixement i la difusió del seu llegat musical i de la tasca de transmissió de les Acadèmies Professionals.

 

Paral·lelament, des del 6 d’agost fins al 10 de setembre, tots els divendres a les 17.30 hores està programada la visita a les tombes reials del Monestir de Santes Creus. Així mateix, els dissabtes entre el 7 d’agost i l’11 de setembre tindrà lloc la visita guiada que, sota el títol, ‘Dones, mares i abadesses’, permet conèixer el paper de les dones en els cercles de la noblesa catalana medieval a través dels sepulcres nobiliaris de Guillema de Claramunt, Guillema de Montcada, coneguda com la ‘Invicta Amazona’ i la capella de Magdalena Salva. A més a més, també es visitaran dues tombes reials femenines situades a l’església, la de Blanca d’Anjou i la de Margarida de Prades, dues reines a les quals la maternitat va decidir el seu destí.

 

Santes Creus, el panteó de Pere el Gran i Blanca d’Anjou

El Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp) és el panteó de Pere el Gran i Blanca d’Anjou, els únics reis de la Corona d’Aragó dels quals s’han conservat les restes. És l’únic monestir de la Ruta del Cister en el qual no existeix la vida monàstica en l’actualitat i va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó. El Reial Monestir de Santes Creus té el primer claustre d’estil gòtic de la Corona d’Aragó.

Santa Maria de Vallbona, el monestir cistercenc femení més important de Catalunya

Des de la seva fundació al segle XII, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, Urgell) sempre ha estat habitat per monges, esdevenint el monestir i el referent museogràfic cistercenc del monaquisme femení més important de Catalunya. Una de les seves joies és l’altar, on es troba el sarcòfag amb les restes de la reina Violant d’Hongria, muller del rei Jaume I el Conqueridor.

Poblet, Patrimoni Mundial per la UNESCO

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Poblet, Conca de Barberà) és considerat el panteó reial per excel·lència de la Corona d’Aragó. Es va inscriure a la llista de Patrimoni Mundial per part de la UNESCO l’any 1991 i és el conjunt monàstic habitat més gran d’Europa. A l’espai hi romanen les restes d’Alfons I, el seu fill Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor, Pere III i molts dels reis posteriors. Ara hi tornen a viure els monjos cistercencs.

 

La Ruta del Cister, destinació segura

Amb l’objectiu d’oferir espais segurs, a la Ruta del Cister s’han adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que s’han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s’han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d’atenció al públic com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.

Pel que fa als requisits que s’exigeix a les persones que visitin els monuments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments, respectar la distància física d’1,5 metres, prioritzant-se el pagament amb targeta de crèdit.

 

 Informació d’interès:

Per adquirir el carnet i consultar informació pràctica per a la visita:http://patrimoni.gencat.cat/larutadelcister

foto_com_una_reina_com_un_rei_page-0001.jpg